Finalisterna i Folkets pris

Bokhora.se, Pär Johansson och Glada Hudik-teatern, Bolibomparedaktionen, Victoria Dyring och Dick Harrison.

Tillsammans med Dagens Nyheters läsare har finalisterna i Kunskapsprisets kategori Folkets pris tagits fram. Omröstningen startar i dag på www.kunskapspriset.se och pågår i två veckor. Prissumman är 250 000 kronor och prisutdelningen äger rum på Kunskapsgalan den 17 oktober i Blå hallen med kronprinsessan Victoria som prisutdelare.

- Förra året röstade svenska folket fram Eva Funck-Beskow till vinnare och det ska bli spännande att följa röstningen i år, säger Arne Ekman, juryns ordförande. Vi hoppas att svenskar i alla åldrar lägger sin röst på just sin kunskapsfavorit och att vi med priset kan inspirera fler att verka för ökad kunskapsspridning inom många olika områden, säger Arne Ekman.

Högupplösta bilder för nedladdning finns här 

För mer information:
Arne Ekman, juryns ordförande: 070-326 18 31, arne.ekman@ne.se
Christina Appelgren, presskontakt: 0707-74 50 71, christina.appelgren@ne.se

Om Kunskapspriset:
Kunskapspriset delas årligen ut till innovativa personer eller företag som inspirerar till och visar på betydelsen av kunskap. Alla kan nominera och alla kan bli nominerade! NE med partner delar i år ut 250 000 kronor i var och en av tre kategorier: Kunskapspriset, Internationella hederspriset och Folkets pris. I Kunskapspriset samarbetar Nationalencyklopedin med: Partner: E.ON, Dagens Nyheter, Lärarförbundet, MISTRA, PwC, Stockholms stad, Vårdapoteket. Sponsorer: Malmö Aviation , Freys Hotel.

Motiveringar:

Bokhora.se

för att de fyra kvinnorna bakom sajten uppmuntrar till ökat läsande, förmedlar läsglädje och sprider kunskaper om böcker, tidningar och författare på ett tillgängligt och inspirerande sätt. Sajten inbjuder också till stimulerande diskussioner.

Bolibomparedaktionen

för att man under lång tid på ett roligt och mycket pedagogiskt sätt spridit kunskap till Sveriges barn genom ett program som är så populärt att det nästan blivit synonymt med barn-TV. Genom egna program och genom att bädda in utifrån kommande filmer i egna lekar och egen inramning behåller man det pedagogiska initiativet.

Dick Harrison

för att han i en mängd böcker, föreläsningar och TV-program sprider spännande och lättillgänglig kunskap om historien. Främst har medeltiden och den svenska historien levandegjorts, och hans skildringar kryddas alltid med starka inslag av de senaste forskningsrönen.

Pär Johansson och Glada Hudik-teatern

för att de under en lång följd av år har spridit kunskap om att utvecklingsstörda kan ges kvalificerade och stimulerande arbetsuppgifter. De har även utvecklat en framgångsrik pedagogik för att utbilda sina skådespelare. Teatern har blivit omåttligt populär inte bara i Hudiksvall utan även i hela Sverige och till och med i New York.

Victoria Dyring

för att hon i en rad TV-program sprider kunskap om naturvetenskap på ett utomordentligt pedagogiskt sätt. Alla hennes program, från Hjärnkontoret för över ett decennium sedan till Vetenskapens värld i dag, genomsyras av hennes vilja att lära ut att vetenskap är spännande.


Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

Comments are closed.