Kunskapsprisets internationella hederspristagare: Karen Armstrong

Kunskapspriset, som belönar innovativa personer eller företag som inspirerar till och visar betydelsen av kunskap, delas i år ut för tionde gången. Karen Armstrong, brittisk författare med inriktning på religionshistoria, har utsetts till 2011 års internationella hederspristagare. Armstrong kommer att få priset ur H.K.H. kronprinsessan Victorias hand på Kunskapsgalan den 17 oktober i Blå hallen i Stockholms stadshus.

Kunskapsprisets internationella hederspris 2011 tilldelas Karen Armstrong för att hon sedan många år sprider kunskap om religionens betydelse för människor och då särskilt påpekar likheterna mellan olika religioner. Genom en rad böcker och prisvinnande föredrag når hon ut som en fredsmäklande röst i en tid när världshändelserna får en allt starkare koppling till religionerna.

– Jag blev både glad och förvånad över utnämningen till årets internationella hederspristagare. Priset visar fin respekt för att kunskap är en viktig förutsättning för livet. I vår alltmer komplexa och polariserade värld är det viktigare än någonsin att inse hur lite vi vet och hur mycket vi har att lära. Jag har alltid funnit att detta är utmärkande för den svenska publiken när jag har besökt landet för att tala om mina böcker och ser verkligen framemot att återvända till Sverige i oktober, säger Karen Armstrong.

Karen Armstrong är grundare av organisationen Charter of Compassion, som arbetar för att sprida budskapet om medkänsla och stöds av bland andra Dalai lama och Desmond Tutu. Charter of Compassion startades efter att Karen Armstrong tilldelades TED-priset 2008. Karen Armstrong föddes 1944 i England och tillbringade på 1960-talet sju år som nunna i ett romerskt-katolskt kloster. Karen har skrivit ett stort antal böcker som alla kretsar kring tro och religion, bland annat 12 steg till ett liv i medkänsla, För Guds skull, Genom den trånga porten, Historien om Jerusalem, Buddha samt Muhammed: En biografi.

Allmänheten inbjuds att komma och lyssna på Karen Armstrong i Adolf Fredriks kyrka, Stockholm, måndagen den 17 oktober klockan 11.30 – 13.00. Fritt inträde.

Se exempel på tidigare pristagare på http://kunskapspriset.se/kategori/pristagare/

Högupplöst pressbild på Karen Armstrong finns att
ladda ner här: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/nationalencyklopedin/image/list

Läs mer om Karen Armstrong:
http://charterforcompassion.org/about

För mer information:
Arne Ekman, juryns ordförande: 070-326 18 31, 040-665 47 75, arne.ekman@ne.se

Christina Appelgren, presskontakt: 0707-74 50 71, christina.appelgren@ne.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

Comments are closed.