Pristagarna Kunskapspriset 2011: Behrang Miri och Emerich Roth

Kunskapsprisets juryvalda pris går i år till Behrang Miri och Emerich Roth. De båda får dela på prissumman om 250 000 kronor när Kronprinsessan Victoria delar ut pris på Kunskapsgalan i Blå hallen i Stockholms stadshus den 17 oktober.

- Att kunna få ett pris för att sprida kunskap är en stor ära för mig. Som 14-åring fick jag utegångsförbud under en hel sommar pga dåliga betyg, men det lokala biblioteket blev en anledningatt få kunna gå ut en stund om dagen. Där insåg jag sambandet mellan böcker, ordförråd och mitt rappande, och jag bestämde mig för att läsa Nationalencyklopedin. 12 år senare har jag blivit utnämnd till en av de bästa Freestylerapparna och jag får NE:s Kunskapspris – med andra ord – inget är omöjligt och det möjliga finns i det omöjliga, säger Behrang Miri.

- Att få Kunskapspriset är det mest uppmuntrande och finaste erkännandet för mitt arbete som förmedlare av kunskaper om hatets och våldets orsaker, dess konsekvenser samt hur vi kan motverka våldstendenserna i vårt samhälle. Priset inger mig också hopp om att få bättre gehör hos beslutsfattande politiker i skolfrågor, säger Emerich Roth.

Motiveringar:
Behrang Miri – för att han på ett inspirerande och effektivt sätt sprider kunskap, icke minst till ungdomar. Med stark folkbildarambition förklarar han som föreläsare, debattör, ståupp-artist, rapmusiker och på många andra sätt hur mångkulturen och integrationen kan fungera bättre i samhället.


Emerich Roth – för att han med beundransvärd uthållighet sprider kunskap om hur vi kan motverka våld, rasism och hatbrott. Med sin bakgrund från nazitidens koncentrationsläger har han stor trovärdighet när han i böcker, i föreningar och framför allt genom otaliga besök i skolor framför sitt budskap.

Bland tidigare års mottagare av Kunskapspriset finns Sir David Attenborough, Jared Diamond, Jeffrey Sachs, Eva Funck-Beskow, Fredrik Lindström, Mats-Eric Nilsson och Klass 9A.

I år delas priset ut i tre kategorier: Kunskapspriset, Internationella hederspriset och Folkets pris.

Högupplösta bilder för nedladdning finns här: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/nationalencyklopedin/image/list

För mer information:
Arne Ekman, juryns ordförande,070-326 18 31, arne.ekman@ne.se

Emerich Roth: mobil 0708-166239

Behrang Miri: mobil: 0739-381435

Christina Appelgren, presskontakt NE: 0707-74 50 71, christina.appelgren@ne.seSubscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

Comments are closed.